ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.
Over 70 autoværksteder
Landsdækkende - du finder os i hele Danmark
Service til private, erhverv, industri og landbrug
Book tid
Værksted
Service
Reparation
Spørg din mekaniker
Få et tilbud
Spørg din mekaniker
Regler for vinterdæk.png

Regler for vinterdæk

Regler for vinterkørsel

Der er som bekendt ingen lovkrav om vinterdæk i Danmark. Endnu. Men det er der til gengæld i flere andre lande i Europa, inklusiv flere af vores nabolande. På denne side kan du se reglerne for vinterdæk og pigdæk i det meste af Europa. Hos SDS anbefaler vi, at du læser de enkle regler igennem, før du kører på vinterferie.

DANMARK

Vinterdæk er ikke lovpligtige. Hvis monteret skal det være på alle hjul på samme aksel. Mindste tilladte mønsterdybde er 1 mm. Pigdæk er tilladt i perioden 1/11 – 15/4. Hvis monteret skal det være på hele vogntoget.

SVERIGE

Vinterdæk¹ er lovpligtige på trækkende og styrende aksler på trækkende køretøj i perioden 1/12 - 31/3 i vinterføre². Se note 3 vedr. overgangsperiode. På øvrige aksler kræves dæk mærket med M+S. Mindste tilladte mønsterdybde på trækkende køretøj er 5 mm i samme periode. Anhænger skal i vinterføre² have dæk mærket med M+S på alle aksler og have minimum 1,6 mm mønsterdybde. Pigdæk er tilladt i perioden 1/10 – 15/4. Hvis monteret skal det være på alle hjul. Hvis pigdæk er monteret på trækker, skal pigdæk også være monteret på anhænger. Pigdæk må gerne være monteret på anhænger selvom trækker er uden pigdæk. 

TYSKLAND

Vinterdæk¹ er lovpligtige på trækkende aksler i vinterføre². Vinterdæk¹ er lovpligtige på styrende aksler i vinterføre² fra 1/7 2020. Anhænger er ikke omfattet af vinterdækregler. Mindste tilladte mønsterdybde på alle dæk er 1,6 mm. 

¹ Mærket med snefnugsymbol.
² Slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim etc.
³ Til og med 30/11 2024 må vinterdæk med M+S mærkning anvendes på styrende og trækkende aksler. På trækkende aksler skal dækket være 'særligt fremstillet til vinterkørsel'. 

NORGE

Mindste tilladte mønsterdybde er 5 mm i perioden 1/11 til søndag efter 2. påskedag (i Nordland, Troms og Finnmark dog 16/10 – 30/4). Dette gælder for hele vogntoget. I perioden 15/11 – 31/3 skal vinterdæk være monteret som her beskrevet: - Vinterdæk med snefnugsymbol på drivaksler og forreste styreaksel (dog tillades vinterdæk mærket med M+S for sæsonen 2019/2020). - Vinterdæk mærket med M+S eller snefnugsymbol på øvrige aksler inkl. anhænger. Hvis der forventes kørsel på veje som er sne- eller isdækket, og altid fra og med 1/11 til søndag efter 2. påskedag (i Nordmark, Trom og Finnmark dog 16/10 – 30/4), skal der medbringes snekæder.

Læs om det nødvendige antal snekæder på www.vegvesen.no/kjoretoy/yrkestransport/dekk-og-kjetting/kjettinger-tungbil 

Pigdæk må anvendes i samme periode om snekæder. Hvis der anvendes pigdæk, skal det være på alle hjul på samme aksel. Det er tilstrækkeligt, at et hjul i tvillingmontering har pigdæk såfremt pigdækkene placeres symmetrisk i køretøjets længderetning. Der skal være tilnærmelsesvis lige mange pigge i alle pigdæk. 

FINLAND

Vinterdæk med M+S mærkning med mindst 5 mm mønsterdybde er lovpligtige i periden 1/11 – 31/3 på trækkende aksler. Intet krav om vinterdæk på øvrige aksler, dog mindst 3 mm mønsterdybde i ovennævnte periode hvilket gælder hele vogntoget. Pigdæk er tilladt i perioden 1/11 – 31/3 eller mandag efter påske hvis det er senere.

SCHWEIZ

Vinterdæk og/eller snekæder kan være påbudt ved skiltning.

ØSTRIG

Vinterdæk med mindst 5 mm mønsterdybde er lovpligtige i perioden 1/11 – 15/4 i vinterføre¹ på mindst én trækkende aksel. Snekæder til minimum én trækkende aksel er obligatorisk at medbringe i ovennævnte periode.

FRANKRIG

Vinterdæk og/eller snekæder kan være påbudt ved skiltning.

ITALIEN

Vinterdæk og/eller snekæder kan være påbudt ved skiltning.

HOLLAND

Vinterdæk er ikke lovpligtige. 

BELGIEN

Vinterdæk er ikke lovpligtige.

LUXEMBOURG

Vinterdæk er lovpligtige på trækaksler i vinterføre¹.

POLEN

Vinterdæk er ikke lovpligtige.

TJEKKIET

Vinterdæk med mindst 6 mm mønsterdybde er lovpligtige på trækkende aksler i perioden 1/11 – 31/3. Snekæder til minimum to hjul på trækkende aksel er obligatorisk at medbringe.

¹ Slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim etc. 

UNGARN

Vinterdæk er ikke lovpligtige.

SLOVENIEN

Vinterdæk med mindst 3 mm mønsterdybde er lovpligtige på mindst én trækkende aksel i perioden 15/11 – 15/3. Snekæder til minimum to hjul på trækkende aksel er obligatorisk at medbringe i ovennævnte periode. 

SPANIEN

Vinterdæk og/eller snekæder kan være påbudt ved skiltning.

PORTUGAL

Vinterdæk er ikke lovpligtige.

STORBRITANNIEN

Vinterdæk er ikke lovpligtige.

IRLAND

Vinterdæk er ikke lovpligtige.

ISLAND

Vinterdæk er lovpligtige i perioden 1/11 – 15/4 i vinterføre¹.

FÆRØERNE

I vinterføre¹ i perioden 1/12 – 30/4 skal vejgrebet sikres med enten vinterdæk, pigdæk eller snekæder. Pigdæk er tilladt i perioden 16/10 – 30/4.

¹ Slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim etc. 

Se også flere oplysninger her.

Se vores udvalg af billige vinterdæk  her

Kontakt os

Super Dæk Service Danmark

Åbningstider: Man - tors 07.30 - 16.30, Fre: 07.30 - 16.00

Email: info@sds.dk

Tlf: 76 15 3000

Bogholderi

Kunde: debitorbogh-teamSDS@sds.dk

Leverandør: kfbogh@sds.dk

Om Super Dæk

Med mere end 70 autoværksteder og dækcentre fordelt over hele landet er vi i dag en af Danmarks største dæk- og autoværkstedskæder. Vi betjener både private, virksomheder, industrien og landbruget.

Følg os her