Sommerdæk eller helårsdæk?
Skal du benytte sommerdæk eller helårsdæk?
De fleste danskere er godt klar over, at de skal skifte til vinterdæk om vinteren og til sommerdæk om sommeren, men hvad nu med helårsdæk?
Helårsdæk er et alternativ til at skifte mellem vinterdæk og sommerdæk. Det er dog ikke omkostningerne til dækkene, der skal ind i overvejelserne. Når man skifter til f.eks. sommerdæk, slider man ikke på vinterdæk, og derfor er der faktisk ikke ekstra omkostninger til dæk ved at skifte. Der kan derimod være en lille omkostning eller besvær ved at skifte dæktyper de to gange om året.
Helårsdæk er i de senere år blevet meget bedre end for 10 eller 20 år siden. Men det er stadigvæk et kompromis i forhold til sommerdæk og vinterdæk. De er generelt ikke helt så gode som sommerdæk om sommeren og ikke helt så gode som vinterdæk om vinteren. De er dog blevet meget bedre.
HVAD ER KENDETEGNET VED SOMMERDÆK OG HELÅRSDÆK
Sommerdæk er kendetegnet ved, at dækket er hårdere end vinterdæk og har mindre riller. Det betyder, at sommerdæk har mindre friktion end vinterdæk, og dermed bruger du mindre benzin med sommerdæk. Helårsdæk er en blanding af sommerdæk og vinterdæk, og deres egenskaber ligger også midt imellem.
Den største fordel ved helårsdæk er altså ikke køreegenskaberne eller sikkerheden, men derimod omkostninger ved at skifte mellem dæktyperne. Sommerdæk og vinterdæk kræver, at du skifter når det bliver koldt og igen, når det bliver varmt i luften. Du har derfor omkostninger til to skift, hvis du ikke selv skifter dine dæk. Helårsdæk kan sidde på bilen hele året rundt.
Kort fortalt
• Prisen for helårsdæk og sommerdæk er ca. det samme
• Du sparer omkostningerne og besværet ved at skifte mellem forskellige dæktyper
• På tør vej har helårsdæk (næsten) samme egenskaber som sommerdæk
• På våd vej har helårsdæk ringere egenskaber end sommerdæk
• Helårsdæk er ringere end vinterdæk om vinteren